Danckaerts ontwerpwedstrijd

Op 18 maart 2023 heeft weer een ontwerp-wedstrijd plaatsgevonden. Deze stond in het teken van hergebruik van materialen. De twee cursisten die meededen vanuit deze modevakschool hebben het weer uitzonderlijk goed gedaan. Miranda won de eerste prijs in de categorie Beginners met het gilet en rokje. Helen kreeg een eervolle vermelding met het jasje dat zij heeft gemaakt.

Ik was weer bijzonder trots. op naar de volgende uitdaging.

De foto’s zijn gemaakt door: Wilma van Leeuwen-Vis.

In 2019 stond de Danckaerts modewedstrijd in het teken van de Coupe&Mode.

Cursisten van Modevakschool Lelystad in de prijzen

De technische dag van de Danckaerts Modevakschoolvereniging was 2 november weer een groot succes. Deze lezingen waren zeer interessant maar het hoogtepunt van de technische dag lag in het middagprogramma die in het teken stond van een modeshow-wedstrijd. Deze stond open voor leden, cursisten van de aangesloten modevakscholen en de lezers van de Coupe&Mode. Het thema van de wedstrijd is ‘Coupe&Mode door de jaren heen’. Dit thema is gekozen om de 110e verjaardag van de vereniging te vieren, en natuurlijk ook om te vieren dat de Coupe&Mode volgend jaar 70 jaar bestaat.

Er doen meer dan 60 deelnemers mee met de modeshow-wedstrijd, uit heel Nederland, en dat beloofde vooraf al een geweldige show op de catwalk. Die belofte is meer dan waar gemaakt met al het werk dat de deelnemers eraan hebben besteed. Er is niet alleen getekend, geknipt en genaaid, maar er is ook stof geverfd, geborduurd, beplakt en geplooid. Door allerlei toepassingen zijn interessante vormen ontstaan. De deelnemers hebben veel verschillende soorten materialen gebruikt, van tweedehands stoffen bij de kringloop vandaan tot nieuwe stoffen, van katoen, wol, zijde en leer. Er zijn veel combinaties gezien in de variatie van materialen. De deelnemers deinsden er zeker niet voor terug om extravagante dingen uit te proberen. Men’s dresses geïnspireerd door de damesmodellen, kinderjurkjes worden damesjapons, het herenpak wordt vervormd en geplooid en gecombineerd met een japon. Allerlei stijlen liepen over de catwalk. Chanel naast gothic, blote benen en gekleed voor een galafeest, jeugd en volwassenen, beginners en masters. Het was een geweldig evenement met fantastische modellen die als winnaar op het podium stonden.

De modellen zijn beoordeeld door een vakjury die keek naar kleur, vormgeving, pasvorm, moeilijkheidsgraad, combinaties, kleermakerstechnieken en uitstraling. Merel van ’t Woud is al meer dan 25 jaar styliste en kledingcoach en let er vooral op dat kleur en vorm het model laten stralen. Patroontechnisch legt Marga ter Schegget haar kennis en kunde in de schaal en  kijkt naar pasvorm en technieken. Marga is al bijna 50 jaar Danckaerts-lid en is gedurende deze periode altijd betrokken geweest bij het maken van het vakblad Coupe&Mode. Hans Aartsen is een oldschool meester kleermaker met een specialisatie in herenkleding en als enige man in de jury beoordeelt hij niet alleen de herenmodellen, ook de japonnen en mantels en andere kledingstukken zullen zijn professionele oog moeten doorstaan.

Van Modevakschool Lelystad doen 5 cursisten mee aan de modeshow. Alle vijf hebben een prachtige prestatie neergezet. Vier ervan vallen in de prijzen, de vijfde is ook het vermelden waard. Marja Warnaar loopt over de catwalk een secuur in elkaar gezet mantelpak in twee verschillende stoffen. Deze outfit is gebaseerd op een model van Moschino.  In de categorie jeugd stralen Shanna en Michelle in hun bustier en slip naar Dolce&Gabbana en de jasjes naar Burberry. Zij behalen met hun outfit de eerste prijs. In de categorie beginners behaalt Monique met haar model Henk de derde plaats. Henk draagt een men’s dress gebaseerd op een japon van Gareth Pugh en een wijde pantalon. De tweede plaats in deze categorie gaat naar Armida die een bijzondere creatie heeft gemaakt van een japon naar Basilsoda.

Foto’s Mark Koolen

Modeshow winnaar 2014

Modevakschoolvereniging Danckaerts organiseert regelmatig een modewedstrijd voor de cursisten van de bij deze vereniging aangesloten modevakscholen. In 2014 heeft, Elise, een van de jongste cursisten van modevakschool Lelystad, een derde prijs gewonnen met een door haar ontworpen en gemaakte japon voor haar moeder.

Foto 01-11-14 16 12 20    Foto 01-11-14 14 46 35 (1)