Modevakschoolvereniging Danckaerts

De grondslag van de Modevakschoolvereniging Danckaerts is een patroontekenmethode die al meer dan 100 jaar oud is. Deze vereniging is de oudste nog functionerende modevakschoolvereniging van Nederland. In 1890 is mevrouw Danckaerts met een modevakschool begonnen. Haar man (ingenieur) ontwierp een systeem voor de opzet van patronen. Dit bleek zo goed te zijn dat er nog steeds mee gewerkt wordt als basis bij het tekenen van patronen voor eigentijdse kleding. Toen er na verloop van tijd steeds meer leraressen bijkwamen is in 1909 een vereniging opgericht.

danckaerts logo

In meer dan een eeuw tijd is de mode sterk veranderd en zijn de lichaamsvormen eveneens veranderd. Het tekensysteem is daarop aangepast, waarbij de Danckaerts-uitgangspunten van ruim 100 jaar geleden in acht zijn genomen. Die uitgangspunten zorgen er namelijk voor dat een kledingstuk, met als basis een patroon dat op de Danckaertsmethode getekend is, vrijwel direct een goede pasvorm zal hebben. Daar is over nagedacht.

Het Danckaerts patroontekensysteem wordt gekoesterd en bewaard door de Danckaerts Modevakschoolvereniging. Zij draagt zorg voor de vernieuwingen in het lesmateriaal en zorgt er ook voor dat de docenten prima zijn opgeleid. De vereniging bestaat uit gediplomeerde docenten die hun modevakopleiding via de Danckaertsmethode hebben afgelegd. De docenten zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen met hart voor het modevak die open staan voor nieuwe inzichten en technieken. Dit leidt ertoe dat de te behalen vakdiploma’s erkend worden bij modeontwerpers en kledingproducenten.

Naast de naailessen, patroontekenlessen en modevakopleidingen organiseert de vereniging twee maal per jaar technische dagen. Er worden regelmatig ontwerpwedstrijden gehouden waarbij de deelnemers worden uitgedaagd een topprestatie neer te zetten.
Het inspirerende vakblad van de vereniging, Coupe&Mode, bestaat uit vijf edities per jaar en is onder andere gevuld met patroonuitwerkingen, tips en trucks, musea- en boekentips.

Inmiddels zijn er over heel Nederland Danckaerts modevakscholen te vinden. De scholen worden geleid door ervaren leraressen. Zij weten zich gesteund door een enthousiast team die tijd en energie steekt in het volgen van ontwikkelingen in de mode en deze te vertalen in het patroontekensysteem. Door de verenigingsvorm kunnen de leden hun krachten bundelen en kennis delen. De vereniging blijft vakkennis ontwikkelen en behoudt die voor de volgende generaties.
Kortom, de Danckaerts Modevakschoolvereniging is een actieve vereniging dat zich richt op het overbrengen en uitbreiden van vakkennis en het behouden van de kwaliteiten van het ambacht.

Modevakschool Lelystad is aangesloten bij de landelijke Modevakschoolvereniging Danckaerts.