Nieuws

Nieuws en activiteiten

vier cursisiten van Modevakschool Lelystad vallen in de prijzen bij de landelijke modevakwedstrijd van Danckaerts. zie Danckaerts ontwerpwedstrijd

Naaldenschema Schmetz
wil je weten wat de kleuren op je naaimachinenaalden betekenen? of heb je een naald en je hebt geen idee welke dat is? bekijk het op het naaldenschema van Schmets.

Het zomerprogramma 2018  is bekend!

Het eerste E-book is er!

Nieuwe Workshops! maart 2018
Maak een boxershort van een versleten overhemd! Of maak je eigen rokje voordat het echt lente wordt. Maak bandelettes.
Werk 24 uur aan vintage mode. of ga de duur van een halve marathon in een weekend aan de slag aan je eigen werkstuk.
kijk bij workshops voor meer informatie.

Workshops basisslips, kanten slips en boxershorts
Voor wie haar eigen slips wil maken. Deze op maat gemaakte slips zitten heerlijk.
Schrijf je in voor deze workshops. Meer informatie vind je op de website bij de pagina workshops.

Nieuw: 2-jarige opleiding kleermaker herenkleding
In september start de opleiding kleermaker herenkleding. Deze opleiding staat open voor zowel mannelijke als vrouwelijke cursisten. Je maakt kleding op je eigen maat/maat van je pasmodel.
Er wordt dus patroon getekend en kledingstukken in elkaar gezet.
Het eerste jaar wordt casual kleding gemaakt Het tweede jaar formele kleding.
Meer informatie vind je op de website.

Lingerie-workshops
Je eigen beha en slip maken, helemaal op maat, dat kan. Bij voldoende opgaves start Modevakschool Lelystad met een workshop lingerie (slips en beha”s) en een workshop beha’s.
Meer informatie vind je op de website bij de pagina workshops.

De open middagen in september volop bezocht
De open middagen op 17 en 18 september 2016 waren een succes. Samen met het buurbedrijf “Werkplaats der ideeën” opende Modevakschool Lelystad twee middagen de deuren van het atelier. Met hulp van een aantal cursisten bood Modevakschool Lelystad de geïnteresseerden een gevarieerd programma aan. Zo kond men kennismaken met het werken op de naaimachine en lockmachine en kon er een warme hoofdband worden gemaakt. De cursisten lieten tijdens de modeshow zien wat zij tijdens de lessen hebben gemaakt. Ter begeleiding speelde singer-songwriter Bolivar een aantal songs. De kleding dat niet persoonlijk kon worden geshowd is gepresenteerd op de poppen. Ter afsluiting werd uitgelegd hoe men een klokrok op maat kan tekenen en werd daadwerkelijk het patroon van de klokrok getekend.
open-middag-17-sept-16-2   open-middag-17-sept-16   bolivar

Elise behaalt derde plaats in modewedstrijd
Zaterdagmiddag 1 november 2014 was een spannend moment voor Elise Oostindie. De elfjarige cursist van Modevakschool Lelystad deed in Utrecht mee aan de landelijke modewedstrijd van de Danckaerts modevakschoolvereniging. Er is op hoog niveau gewerkt door alle deelnemers die de opdracht hadden een kledingstuk te maken dat gebaseerd is op de mode uit ‘Le Belle Époque’, de periode begin 1900. Het kledingstuk kon authentiek of een gemoderniseerde versie zijn. Elise koos voor een moderne versie en maakte de japon op de maten van haar moeder die model voor haar liep.
Elise heeft al ruim een jaar naailes en heeft daarmee haar talent ontdekt. Later wil zij een winkel met haar eigen kledinglijn. “Dan moet je wel zelf kleding kunnen maken” aldus Elise.
Zaterdagochtend stond er veel op het programma. Voordat de modellen werkelijk de catwalk op konden werd huid en haar verzorgd en elkaars creatie bewonderd. Aan Elise, die als jongste deelnemer meedeed, werd menigmaal gevraagd of ze de japon zelf heeft ontworpen en gemaakt. Ja dus, op het tekenen van het patroon na. Dat heeft de lerares van de modevakschool gedaan.
Na wat oefenrondjes op de catwalk en poseren voor een fotograaf kwam het belangrijke moment steeds dichterbij. Aan het geroezemoes in de zaal kon je horen dat het al druk was. Toch wel spannend! Omdat Elise de jongste deelnemer was mocht zij met het model mee de catwalk op. Als achtste in de rij van 54 modellen liep zij met haar model trots over de catwalk en nam het applaus in ontvangst.
De jury had het moeilijk. Elke deelnemer heeft er veel werk aan gehad en alle creaties waren prachtig. Het was dan ook heel bijzonder dat juist Elise in de categorie beginners de derde plaats bereikte en daarmee menig volwassen deelnemer achter zich liet. Trots nam zij de oorkonde en een techniekenboek in ontvangst.
Als antwoord op de vraag of ze de volgende keer weer meedoet zegt Elise: “Natuurlijk! Dan maak ik twee kledingstukken en dan ben ik zelf ook model.” Met andere woorden, van deze jongedame gaan we nog veel horen.

SONY DSC   image (4)